FSFV

Studenti Fakulteta za sport dobili predmet „Zdravi stilovi života“
Nikšić: Studenti Fakulteta za sport dobili predmet Zdravi stilovi života (Vijesti, 08. mart 2017.g.)


Studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje posjetili Ordinaciju „Balans“ (Onogošt, 08. mart 2017.g.)08.03.2017. 23:56

Praktična nastava plivanja studenata Fakulteta na bazenu Sportskog centra u Nikšiću

24.02.2017. 01:27

Saradnja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Sportskog centra


Fakultet za sport dobija novu fiskulturnu salu (Univerzitet Crne Gore, 30. decembar 2016.g.)


Saradnja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Sportskog centra (Vijesti, 27. decembar 2016.g.)
28.12.2016. 01:23

Uskoro rezultati istraživanja o gojaznosti crnogorske djece

Da li je negativni trend gojaznosti djece na globalnom nivou zahvatio i crnogorsko područje pokazaće ubrzo rezultati istraživanja naših naučnika u okviru COSI programa Svjetske zdravstvene organizacije.

U ovaj program nadzora dječije gojaznosti Crna Gora je, na inicijativu Univerziteta Crne Gore, ušla prošle godine, objašnjava doc. dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Istraživanjem na terenu doći će se do podataka koje je do sada sakupilo 25 evropskih zemalja sa kojima će Crna Gora moći da se uporedi po pitanju ovog problema. Na čelu istraživačkog tima, pored dekana Popovića je i doc. dr Boban Mugoša.

„Mjerenja na terenu, u školama, obavljaju odabrani studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i zaposleni na Institutu za javno zdravlje koji su prošli obuku Svjetske zdravstvene organizacije“, navodi dekan Popović.

Sa ovom inicijativom Crna Gora će dobiti precizne podatke o gojaznosti djece i nastaviti sa praćenjem trenda. Oni će poslužiti, objašnjava Popović, kao osnova za preventivne mjere, ukoliko rezultati ukažu na tu potrebu.

Ovaj program preporučile su i kolege iz Srbije i Slovenije, susjednih zemalja koje su sprovele ova istraživanja.

Član istraživačkog tima u Srbiji i predavač na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje dr Predrag Božić navodi da je 23.1 % ispitivane djece, uzrasta od šest do devet godina, imalo prekomjernu težinu i gojaznost, bez značajnih razlika među polovima, kako je i objavljeno u radu.

Zapadne zemlje imaju preventivne strategije, navodi dr Božić, a one su prije svega usmjerene na podizanje nivoa fizičke aktivnosti i poboljšanje navika u ishrani djece, ali i druge neke mjere kao što je dojenje djece do tri godine.

U izradi strategija uključuju se sve društvene strukture, ne samo djeca i roditelji, prave se odgovarajuće izmjene zakona i pravilnika, na primjer ograničavanje reklamiranja određenih proizvoda, izmjena u jelovniku ustanova u kojoj djeca borave, kaže dr Božić.

Izvještaj koji bi uskoro trebalo da ugleda svjetlost dana bi trebalo da nam pokaže realno stanje, kako je najavio dekan Popović i izrazio nadu da finanlni izvještaj neće pokazati da smo zapostavili zdravstveni status djece u našoj zemlji, već da će samo predtstavljati opomenu da se ovim pitanjem moramo mnogo pažljivije baviti. (Univerzitet Crne Gore)

* * *


Uskoro rezultati istraživanja o gojaznosti crnogorske djece (Univerzitet Crne Gore, 12. decembar 2016.g.)


Uskoro podaci o gojaznoj djeci (RTCG, 12. decembar 2016.g.)


Istraživanje će pokazati da li su djeca u Crnoj Gori gojazna (CdM, 12. decembar 2016.g.)


USKORO precizni podaci o gojaznosti crnogorske djece (Pink M, 12. decembar 2016.g.)


Uskoro precizni podaci o gojaznosti djece u Crnoj Gori (Antena M, 12. decembar 2016.g.)


Uskoro rezultati istraživanja o gojaznosti djece (Portal Analitika, 12. decembar 2016.g.)

14.12.2016. 06:47

INFOFEST – Sport kao informatički domen

Crnogorski olimpijski komitet, u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, organizovao je u četvrtak 29.09.2016.g., u sklopu ovogodišnjeg INFOFEST-a koji se održavao od 25.09. do 01.10.2016. godine, panel diskusiju na temu "Sport kao informatički domen" , u cilju sagledavanja savremenih tehnoloških mogućnosti u kontekstu unapređenja sporta.

Na panelu su govorili Dušan Simonović – predsjednik COK-a, doc. dr Dragan Krivokapić, doc. dr Aldijana Muratović i mr Rajko Milašinović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, kao i doc. dr Selcuk Akpinar sa Univerziteta Nevsehir iz Turske.

Posebnu pažnju svih prisutnih, među kojima je bilo i oko 50 studenata Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, izazvao je praktični dio predavanja koji je izveo dr Selcuk Akpinar, tokom kojeg je, uz angažovanje studenata, dodatno naglašen značaj ove teme. (Crnogorski olimpijski komitet)
29.10.2016. 02:28

<< Prva < Prethodna [1 / 5] Sljedeca > Posljednja >>
Zavrsni radovi, teze i disertacije Montenegrin Sports Academy - Crnogorska Sportska Akademija Informacioni sistem o istrazivackoj djelatnosti u Crnoj Gori Univerzitet Crne Gore MJSSM MBA2018 Sport Mont PanSportMedical - Romanian WebSite of Sport Medicine

Sadrzaj na ovoj stranici zahtjeva Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player